Kihagyás

Beállítások megőrzése

A beállítások megörzése alatt, azt értjük, hogy nem csak a feldolgozott vagy előállított adatot, hanem a munka elvégzéséhez szükséges környezetet is helyre tudjuk állítani hiba vagy szándékos károkozás esetén.

Konfigurációs fájlok

A konfigurációs fájlok biztonsági mentése gyakran hasonló az egyéb felhasználói adatok mentéséhez, hiszen ezek tárolása is közelítőleg azonos.

Teljes másolat Google Drive-ra

A legegyszerűbb módja a konfigurációs fájlok biztonsági mentésének ha másolatot készítünk az általunk ismert működőképes változatról. Ez sokesetben csak lokálisan történik (*.original fájlok), de igazi védelmet itt a független tároló jelent, mint amilyen például a Google Drive.

config

Verziókövetés Git-tel

Bizonyos esetekben, például konfigurációs hibák javítása vagy új szolgáltatások tesztelése esetén fontos lehet, hogy ne csak a legutóbbi működőképes állapotot, de korábbi lépéseket is vissza tudjunk állítani. Ilyen esetekben célszerű valamilyen verzió követő rendszert használni a konfigurációs fájlok állapotainak tárolására.

Az ilyen jellegű megoldások során általában a rendszer egyéb adataival együtt kerülnek tárolásra a konfigurációs fájlok. Például egy webszerver esetén a honlapok és a hozzá kapcsolódó szerver beállítások.

Mindkét esetben alkalmazásfüggő, hogy pontosan hol és milyen fájlokat kell menteni, de célszerű a felhasználó ill. az alkalmazás saját könyvtárban kezdeni a keresést.

Több mint a semmi

Ha nem vagyunk biztosak benne, inkább készítsünk fölösleges elemekről is biztonsági mentést. Ezeket később törölhetjük.

Alkalmazáson belüli lehetőségek

A központi felhasználói profilok terjedésével egyre több alkalmazás teszi lehetővé, hogy a beállításokat is a szolgáltató szerverén tároljuk. Ezeket az alkalmazás (újra)telepítése vagy sérülése esetén könnyen helyreállíthatjuk. Továbbá lehetőséget ad arra, hogy hasonló munkakörnyezetet alakítsunk ki több eszközön.

Központi profilok

https://chrome.google.com/sync

Virtuális gépek másolása

Rendszerszintű

Azokat a megoldásokat, melyek a teljes operációs rendszere vagy több alkalmazásra kiterjedően nyújtanak biztonsági mentéseket rendszerszintű biztonsági mentéseknek nevezzük. Ezek sokszor kapcsolódnak össze központi felhasználói fiókokkal, de ez nem szükségszerű.

Android telepített alkalmazások központi tárolása

https://support.google.com/android/answer/2819582?hl=hu

Lemez klónozás

http://www.partimage.org/


Utolsó frissítés: 2021-04-13 12:42:36