Kihagyás

Audió és video beállítások

A mai modern számítógépek és operációs rendszerek fejlett és könnyen használható multimédiás lehetőséggekkel rendelkeznek. Ezek általában elégséges minőséget tesznek lehetővé az átlagos felhasználók számára a hang- és képrögzítés során. A rendszer könnyen és fokozatosan fejleszthető jobb minőségű hardver elemek (profi mikrofonok és kamerák) beszerzésével valamint fejlettebb szoftverek használatának elsajátításával.

Mélyvíz

Ebben a részben csak a tananyag megértéséhez és a hétköznapi használathoz szükséges szinten érintjük a távközléssel, elektronikával és jelkódolással kapcsolatos szakmai ismereteket. Ezek természetesen sokkal mélyebb és részletesebb szaktudást igényelnek a profi felhasználáshoz.

Analóg jel

Az analóg jelet legtöbbször folytonos fizikai mennyiség reprezentálja, amely gyakran folyamatos függvénye az időnek, helynek vagy más mennyiségnek. Például a hőmérsékletet, mint jelet a hőmérőben egy higanyszál hossza mutatja (analóg jel), e két mennyiség arányosan változik.

Digitális jel

A digitális jel valamilyen diszkrét jelnek számokkal kódolt megjelenési formája, speciálisan bináris számokkal kódolt. Diszkrét jeleknek azokat a jeleket nevezzük, amelyek véges sok, jól megkülönböztethető értéket, formát vehetnek fel.

Az audió és videó jelek esetében az analóg jelek részletgazdagabbak (lehetnek), hiszen sokkal több információt tartalmaznak az eredeti forrásból. Azonban ezek sokkal érzékenyebbek a köznapi értelembe vett zajokra.

A digitális jelek minősége nem romlik a továbbítás során. Természetesen előfordulhat, hogy az információ elvész, de a kódolástól függően ezek javíthatóak, de legrosszabb esetben is detektálható a jelvesztés.

Rádió és Spotify

A hagyományos rádió adás bizonyos értelemben tekinthető analóg jelkódolásnak. Míg a közismert zenemegosztó platform a Spotify egyértelműen digitális jelként továbbítja a hangot. Előbbi esetben pl. az időjárás és egyéb környezeti tényezők módosíthatják a küldött rádióhullámokat így torzítva a jelet, amely torz hangot eredményez. Ezzel ellentétben a Spotify, amennyiben képes a megfelelő (kódolástól függő és dinamikusan változtatható) adatmennyiséget letölteni, akkor mindig a küldésnél elvárt hangminőséget fogja produkálni.

Magnókazetta és MP3

cassette A hagyományos magnókazettára rögzített hang torzulhat, amennyiben sérül a fizikai eszköz, pl. nyúlik a szallag. De egy pendrive-ra elmentett MP3 minősége nem változik az idővel. Az eszköz megrongálódása esetén az adat elérhetetlenné válhat.

A hétköznapi videó és hangrögzítés esetén szinte mindig praktikusabb digitális kódolást választani. A legtöbb eszköz alapból ezt a módszert támogatja, azonban előfordulhatnak speciális esetek. Például a számítógépünk hardver erőforrása nem elég arra hogy a rögzítő eszköz (kamera vagy mikrofon) képességeit maximálisan kihasználja, de az eszközbe épített speciális kódoló ezt előre elvégezheti és már a digitális jelet továbbítja a számítógépünk felé.

Keressünk példát digitális és analóg képrögzítésre! (megoldás a lenyíló részben)

Analóg: hagyományos fényképezőgéppel készített képek. Digitális: okostelefonnal készített képek.

Audió hardver

Az analóg videó és audió jeleket általában Jack és RCA csatlakozók segítségével továbbítják.

Jack dugó és aljzat

jack Jack csatlakozó, amiből nagy általánosságban kétfajtát ismerünk: a 6,35 milliméteres átmérőjű általában hangfalak, nagyobb hangrendszerek, hangszerek csatlakozására használatos, míg a mini, azaz 3,5 milliméteres a közismert fülhallgató-csatlakozó. Vannak még variánsok, mint például a 2,5 mm-es sub-mini, de ezek nem terjedtek el annyira. A jack dugó az egyik legegyszerűbb csatlakozótípusból, a banándugóból alakult ki.

A sztereó változat csatlakozófeje három részre oszlik, a jobb és bal fülhallgató egy-egy kábele ugyanahhoz a legfelső szegmenshez kapcsolódik, míg a második két vezeték az alsó két szakasz egyikéhez. Azonban bizonyos fülhallgatókon több részre tagolódik a csatlakozó: ez azért van, mert minden bizonnyal kifejezetten telefonhoz készített headset-ről van szó, amelyen mikrofon is van – ennek a jelét adja le az extra szakasz.

RCA csatlakozó

Az RCA csatlakozó egy gyengeáramú elektromos csatlakozó fajta, melyet leggyakrabban hang-, és videó jelátvitelre használnak. Az RCA rövidítés az Radio Corporation of America névből ered. Ők találták ki, illetve kezdték el gyártani az 1940-es évek elején az otthoni rádió, és lemezjátszó készülékekhez. Az eredeti célkitűzés egy olcsó, egyszerű felépítésű csatlakozó kifejlesztése volt, a kommersz készülékekhez. Azóta az évek során, rengeteget finomítottak a csatlakozó kinézetén, de a mostani modellek is kompatibilisek a legelsőkkel.

Rendkívül gyorsan elterjedt, és kezdte felváltani az akkoriban népszerű jack csatlakozókat. A gyors terjedés nagyban köszönhető az 1950-es években bekövetkezett Hi-fi láznak. Bár a jack csatlakozókat a mai napig használják mind a fogyasztói, mind a professzionális technikában, az RCA csatlakozó is méltó helyet vívott ki magának.

A legtöbb modern operációs rendszer és számítógép már képes felismerni, hogy egy jack csatlakozót bedugtak vagy kihúztak.

Fejhallgató csatlakozásának jelzése Androidon

Hangkártya

A hangkártya egy számítógép–bővítőkártya, ami audio jeleket fogad és ad ki, illetve – hangszórót vagy más hangkeltő/hangsugárzó eszközöket vezérelve – rendeltetésszerű módon hangokat kelt, számítógépes programok utasítására.

Audió ki- és bemenetek

A legtöbb 1999 után gyártott hangkártya csatlakozói a Microsoft PC 99 szabványa szerint a következőképp vannak színezve:

SzínFunkció
  RózsaszínAnalóg mikrofon bemenet.
 VilágoskékAnalóg bemenet
 VilágoszöldAnalóg kimenet a fő hangszóróknak vagy a fejhallgatónak.
 FeketeAnalóg kimenet a hátsó hangszóróknak (4.0 vagy több esetén).
 EzüstAnalóg kimenet az oldalsó hangszóróknak (7.1 esetén).
 NarancsS/PDIF digitális kimenet (néha analóg kimenetként a mélynyomó és a középső hangszóró csatlakozik rá)

Mindig használjuk a megfelelő csatlakozást!

Mindig győződjünk meg róla, hogy az adott eszköz képes elviselni a tervezett analóg jelet. Például, ha erősítővel "hangosított" jelet kötünk a mikrofon bemenetre akár le is égethetjük a hangkártyánkat.

Külső hangkártya

small-soundcard soundcard

A hangkártya lehet többé-kevésbé része a számítógépnek (hardver), ilyenek a belső hangkártyák és integrált hangkártyák, de számos esetben kívülről, perifériaként van a számítógéphez csatlakoztatva (külső hangkártya). A legtöbb mai számítógépben ez az eszköz az alaplapra van építve (integrált), de egyes korábbi gépekhez még külön kellett beszerelni.

A külső hangkártyákat, sokkal jobb minőségük, teljesítménye miatt, az otthoni számítógéphasználatot meghaladó igényű feladatokhoz szokás használni, ez elsősorban a hangokkal hivatásszerűen foglalkozó professzionális felhasználókra jellemző – pl. zenészekre, hangosítási feladatokkal foglalkozó szakemberekre.

Audió eszköz kiválasztása és beállítása

Videó hardver

A videókamera egy optikai lencsékből és fényvédett részből álló szerkezet. A lencsék egy zárszerkezeten keresztül képet vetítenek egy rögzítő felületre, mely az érkező fényt elektronikusan továbbítja vagy tárolja. Itt a rögzítés korábban analóg módon történt (kazettában lévő mágnesszalagra) de mára a digitális módszer terjedt el.

A nem hivatásos felhasználók számára is hozzáférhető technológiák és szoftverek lehetővé tették új multimédiás tartalom készítésére specializálódott hobbik és szakmák megjelenését.

Influenszer

Az influenszer vagy influencer szót leginkább a közösségi médiában hírnevet szerzett tartalomalkotókra használják, akik népszerűségüknek köszönhetően befolyásolni képesek a követőiket akár véleményformálás, akár fogyasztói viselkedés tekintetében.

Bár véleményvezérek korábban is léteztek (például sportolók, színészek, közszereplők), a közösségi média, azon belül is olyan platformok, mint a Facebook, YouTube, Twitter, Instagram vagy a TikTok megjelenése és rohamos bővülése lehetőséget teremtett egy újfajta kommunikációra alkotó és tartalomfogyasztó között. A hagyományos marketingstratégiák kiegészültek az úgynevezett influencer marketinggel, ahol cégek szponzorálnak egy-egy tartalomalkotót, ezzel a célközönséghez juttatva el az üzenetüket.

Biztonságos videó felvétel

Csak olyan tartalmat tegyünk fel az internetre amit vállalunk is!

"A mi egyszer felkerült az internetre azt nem lehet onnan eltávolítani!" - tartja a mondás. Fontos megértenünk, hogy az internetre felrakott tartalmak bármikor elérhető vállhatnak bárki számára, ezért csak olyan tartalmat tegyünk fel amit vállalunk is. Még korlátozott hozzáférés esetén is előfordulhat, hogy feltörik az oldalt és kiszivárognak nem kívánt videók vagy hangfelvételek. "Jobb félni mint megijedni!"

  • Ne készítsünk olyan videót amin látszik a címünk, vagy más módon beazonosítható a lakhelyünk!
  • Ne készítsünk felvételt személyes okmányokról!
  • Ne készítsünk felvételt, amelyen látszik a számlaszámunk, bankártyánk vagy egyéb pénzügyi adatunk!
  • Csak olyan ember szerepeljen a videón aki ebbe beleegyezett (lehetőleg írásban)!
  • Ne készítsünk videót gyerekekről, mivel nagyon sok a visszaélés ezekkel az interneten!

Utolsó frissítés: 2021-03-06 12:20:59