Kihagyás

Adatok küldése és fogadása mobil eszközökkel

Ki tud rólad többet?

"Ki tud rólad többet az okostelefonod vagy a párod?"

 • ismerősök kapcsolattartási adatai (cím, telefonszám, munkahely, stb.)
 • levelezés (automatikusan bejelentkezve)
 • Facebook (automatikusan bejelentkezve)
 • naptár (automatikusan bejelentkezve)
 • banki adatok
 • fényképek
 • videó felvételek
 • böngészési előzmények
 • stb.

Vezetékes kapcsolat

USB

usb

A Universal Serial Bus (rövidítve USB, magyarul am. univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt számítógépes csatlakozó, melynek kidolgozását a vezető számítástechnikai vállalatok (Hewlett-Packard Company, Intel Corporation, LSI Corporation, Microsoft Corporation, NEC Corporation, ST-Ericsson) által alapított USB Implementers Forum, Inc. kezdte 1994-ben. Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC, akár Mac számítógép része.

Gyakori kapcsolódási módok

 • fájl átvitel
 • fotó átvitel
 • töltés
 • fejlesztői vagy debug

USB hack

Soha ne engedélyezzük publikus helyen az autómatikus fájlátvitel módban való csatlakozást, még akkor sem ha az adott USB port csak töltés céljára szolgál. Sajnos nem tudhatjuk, hogy tényleg nincs-e másik számítógép a port végén, ami ellophatja az adatainkat. Ha lehetőségünk van válasszuk a villás dugó aljzatot és a saját töltőnket a telefon feltöltéséhez.

Csak szigorúan

Mindig csak a céljainkhoz minimálisan szükséges módot válasszuk. Ne adjunk támadási lehetőséget szükségtelen engedéjek megadásával.

Media Transfer Protocol

Amikor az Android ezt a protokollt használja, úgy a számítógép számára "médiaeszközként" jelenik meg. A médiatranszfer protokollt széles körben népszerűsítették a Windows Media Player és hasonló alkalmazások.

Ez a protokoll nagyon eltérő módon működik az mint az USB fájlrendszereknél megszokott átviteli protokolok. Ahelyett, hogy felfedné az Android-eszköz nyers fájlrendszerét a Windows rendszer számára, az MTP a fájlok szintjén működik. Android készülék nem teszi elérhetővá a teljes tárolóeszközt a Windows rendszerben. Ehelyett, amikor csatlakoztat egy eszközt a számítógéphez, a számítógép lekérdezi az eszközt, és az eszköz a rendelkezésre álló fájlok és könyvtárak listájával válaszol. A számítógép letölthet egy fájlt - megkéri a fájlt az eszközről, és az eszköz elküldi a fájlt. Ha a számítógép fel akarja tölteni a fájlt, elküldi a fájlt az eszközre, és az eszköz elmenti azt. Amikor töröl egy fájlt, a számítógép jelet küld az eszközre, mondván: "törölje ezt a fájlt", és az eszköz törölheti azt (de ezt nem kötelező megtennie).

Miért biztonságosabb az MTP?

Az Android kiválaszthatja az általa bemutatott fájlokat, és elrejtheti a rendszerfájlokat. Ha megpróbálja törölni vagy szerkeszteni egy nem módosítható fájlt, az eszköz megtagadja a kérést, és hibaüzenetet küld.

Számítógép nem igényel kizárólagos hozzáférést a tárolóeszközhöz, ezért nem szükséges csatlakoztatni a tárhelyet, leválasztani, vagy különálló partíciókat választania a különböző típusú adatokhoz. Az Android az ext4 vagy bármely más fájltípust is használhatja - a Windowsnak nem kell megértenie a fájlrendszert, csak az MTP protokolt.

Picture Transfer Protocol

A PTP-t úgy tervezték, hogy szabványos protokoll legyen a digitális fényképezőgépekkel való kommunikációhoz. Ha az Android ezt a protokollt használja, úgy tűnik a számítógépnek, mint egy digitális fényképezőgép.

Az MTP valójában PTP-alapú, de több funkciót ad. A PTP hasonlóan működik az MTP-hez, és gyakran használják a digitális fényképezőgépeknél.

Vezeték nélküli adatátvitel

Kis mennyiségű adat

Általában a kapcsolatok inicializálására használják, pl. levelezési cím vagy honlap elérésének megszerzése, de maga az adatok továbbítása már más csatornán történik.

QR kód

QR kód

A QR-kód (Quick Response-kód) egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű számos plakáton, hirdetésen szerepel, és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni.

Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.

Másik jelentős pozitív tulajdonsága a kód skálázhatósága, amit a Verzió 1-től Verzió 40-ig határoztak meg. A különböző verziók különböző adattárolási és hibatűrési tulajdonságokkal rendelkeznek. A legnépszerűbb 2008-ban a "Level L" (L szint) volt, mivel már ez elég sok információt képes tárolni jóval kisebb helyen, mint egy egydimenziós kód.

QR kód adattárolási képessége

Csak számokból Max. 7089 karakter
Alfanumerikus értékekből Max. 4296 karakter
Bináris adatok (8 bites szervezésben) Max. 2953 bájt
Kandzsi/Kana Max. 1817 karakter

Hibajavítási képességek

Level L 7% veszteség visszaállítására képes.
Level M 15% veszteség visszaállítására képes.
Level Q 25% veszteség visszaállítására képes.
Level H 30% veszteség visszaállítására képes.

Csak adat...

A QR kód nyers adatot tárol (pl. szöveg), hogy mit kezdünk ezzel az adattal az a feldolgozó programtól függ. Ha a nyers adat pl. webcímet tartalmaz, akkor megnyithatjuk az az alapértelmezett böngészőben, ha WiFi kulcsot akkor csatlakozhatunk a hálózatra. Soha ne hajtsunk végre nyers adaton autómatikus műveletet megvizsgálás nélkül. Pl. ne nyíssunk meg autómatikusan webcímeket, mert azok ártó szándékúak is lehetnek.

Készítsünk saját QR kódot

http://goqr.me/

Osszuk meg a WiFi elérhetőséget QR kóddal

Design

Bár a szabványtól való eltérés licencproblémát és rosszabb felismerhetőséget is okozhat, a QR-kódok magas hibatűrő képessége miatt gyakran előfordul a kód kisebb esztétikai célú módosítása. Ez például akkor lehet hasznos, ha a kód egy grafikus hirdetés részét képezi, és az a cél, hogy a reklám képi megjelenésétől ne üssön el a QR-kód fekete-fehér, szögletes ábrája.

Lehetőség van például arra, hogy a QR-kód belsejébe logót vagy fényképet helyezzenek el, és – bizonyos határok között – az ábra színét és formáját is el lehet változtatni anélkül, hogy a kód olvashatatlanná válna.

NFC használata

Kereskedelem

Az NFC eszközök kiválóan használhatóak érintésmentes fizetési eszközként, elektronikus jegyként valamint helyettesítik vagy kiegészítik a mobilfizetési megoldásokat. Utóbbira jó példa a Google Android Pay és az Apple Apple Pay szolgáltatása, ahol a felhasználó bankkártyájának adatait egy virtuális pénztárcában tárolják és NFC kompatibilis eszközzel használva érintésmentes fizetésre használható a MasterCard PayPass termináljain. Itthon egyedüliként a Mobiltárca szolgáltatás hivatott ellátni ezt a feladatot. Ezen megoldás tartalmaz egy tárcát jegyeinknek is.

Várhatóan 2017-ben az egész Budapest Aréna NFC techológiára épülő szolgáltatásokkal lesz felvértezve, mint a PayPass terminálok és NFC alapú beléptetés a papíralapú jegyek helyett.

Bluetooth és WiFi kapcsolatok segítése

Az NFC nagyon alacsony sebességű adatátvitelt tesz lehetővé, de a kapcsolat extrém gyorsan jön létre két NFC kompatibilis eszköz között, ezért az NFC kiválóan alkalmas WiFi és Bluetooth eszközök gyors összekapcsolására, párosítására, kiváltva a lassú, nehézkes azonosítási folyamatot. Ebben az esetben az NFC kapcsolat csak a kapcsolat létrehozásában tölt be szerepet, a későbbiekben a kommunikáció, adatcsere már a gyorsabb adatátvitelt biztosító kapcsolaton (WiFi, Bluetooth) történik.

Személyes használat

Az NFC-t gyakran használják olyan szolgáltatásokban, alkalmazásokban, ahol személyes adatokat, fotókat, egyéb fájlokat lehet cserélni más felhasználókkal. Egyre gyakoribb felhasználási terület a mobiltelefonos multiplayer játékok kapcsolódási funkciójaként használt NFC azonosítás.

Személyazonosítási megoldások

Az NFC Forum ajánlása szerint az NFC kompatibilis eszközök képesek lehetnek személyazonossági okmányok, belépőkártyák helyettesítésére. Mivel az NFC rövid távolságú, titkosítási lehetőséget biztosító szabvány, fejlettebb megoldásokra ad lehetőséget, mint a korábbi RFID lehetőségek.

NFC névjegykártya

pl.: https://mobilocard.com/

Automatizálás

Számos alkalmazás kínál automatizálással kapcsolatos funkciókat úgynevezett NFC tagek segítségével. Ezek a matricák vagy korongok írhatóak és különböző műveletsorokat tudunk segítségükkel véghez vinni. Például az éjjeliszekrényre ragasztott NFC matricára helyezve a telefont az Ne zavarj üzemmódba helyezi magát, rácsatlakozik automatikusan a bluetooth hangfalra és elindítja a relaxációs zenei listánkat.

Játékok

Bővebben a Nintendo Amiiboo szócikkben.

Kegyeleti szolgáltatások

A NFC technológiát már a kegyeleti szolgáltatásokban is alkalmazzák. A Lapidaris egy olyan online szerkeszthető emlékoldalt hozott lére, melyhez egy porcelánba épített NFC tag végzi az emlékhelyek azonosítását.

Többszörös hivatkozás

Olyan adatok esetén amik változhatnak, ne közvetlenül az adatot hanem az arra mutató hivatokzást adjuk meg.

Például

 • e-mail cím és telefonszám helyett a személyes honlapra mutató linket
 • munkahely információ helyett a szakmai profilunkat LinkedIn-en
 • munkahely információ helyett a szakmai profilunkat LinkedIn-en

https://en.wikipedia.org/wiki/Indirection

Nagy mennyiségű adat

WiFi direct

A Wi-Fi Direct a vezeték nélküli Wi-Fi szabvány egy speciális változata, melynél két készülék vezeték nélküli összekötéséhez nincs szükség köztes állomásra (routerre, elérési pontra), a két eszköz közvetlenül csatlakozik egymáshoz. Rég ismert technológiáról van szó, az Intel már a 2008-ban bemutatott Centrino 2 platformjánál alkalmazta, míg a neves hálózati eszköz gyártók, mint a Broadcom, Atheros vagy Ralink pedig 2010-től kínálnak Wi-Fi Direct kompatibilis vezérlőket.

Mostanában a Wi-Fi modullal felszerelt okostelefonok és tabletek, illetve az Android 4.0-tól integrált támogatás révén került előtérbe a Wi-Fi Direct. Két eszköz rendszerint WPS technológiával kapcsolódik össze (de Bluetooth és NFC is használható erre), és úgy tudnak adatot cserélni, mintha közös, klasszikus Wi-Fi hálózaton lennének. Ezen keresztül megoldható a hálózati játék is, valamint a nyilvános nyomtató terminálok is működnek Wi-Fi Direct segítségével, továbbá a Miracast is erre a technológiára alapoz. A biztonságról WPA2 titkosítás gondoskodik, és speciális esetben akár több eszköz is összekapcsolódhat, bár a Wi-Fi Directet jellemzően két készülék között használják a Bluetooth alternatívájaként.

Bluetooth

Küldj és fogadj egy fájlt két Bluetooth-képes eszköz között


Utolsó frissítés: 2021-04-12 07:17:45