Kihagyás

Alkalmazások telepítési módjai

A programok beszerzése és telepítése több különböző müódszerrel történhet. A beszerzés részét képezi az adott program megvásárlása is, melynek gazdasági és üzletpolitikai részével nem foglalkozunk a kurzus keretében.

A programok telepítése alatt azt értjük, hogy az adott szoftver álltal nyújtott szolgáltatások és funkciók elérhetővé (használatra késszé) vállnak a felhasználó számára. Ez a legtöbb esetben a program specifikus fájlok másolását ill. rendszerfájlok módosítását jelenti az adott számítógépen.

Internetről nézem...

Sajnos egyre többször alakul ki az átlag felhasználókban egy hamis biztonságérzet a böngészőből ("interneten keresztül") elérhető tartalmakkal kapcsolatban. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ha a számítógépünk megjelenít (lejátszik, megnyit) bármilyen tartalmat (videó, weblap, hang, dokumentum, stb.) akkor legalább az adott tartalomhoz szükséges adatok tárolásra kerülnek a számítógépen, vagyis ezek is okozhatnak károkat a rendszerben. Nem jelent biztonságot az ha egy dokumentumot a hálózaton (interneten) keresztül érünk el, mivel ekkor is változások történnek a gépünkön.

Alkalmazás gyüjtemények

Mostanában egyre több operációs rendszer ill. program biztosít valamilyen központosított rendszert az elérhető alkalmazások egységes listázására és esetleges telepítésére. Ezek a rendszerek fontos részét képezik az adott gyártó vagy forgalmazó által létrehozott ököszisztéma konzisztenciájának fenntartásához és a elterjesztésének biztosításához.

Csomagkezelőnek

Csomagkezelőnek nevezzük a számítástechnikában azokat a szoftvereket, amelyek egységes felületet nyújtanak különféle programok és programkönyvtárak telepítéséhez, frissítéséhez, eltávolításához és konfigurálásához.

Szoftver csomagok

A csomagkezelők működése csomagokon alapul, ami az adott szoftver összes fájlját magába foglaló (tömörített) állomány. A csomagok olyan kisegítő adatokat is tárolnak, mint a program neve, leírása, verziója, ellenőrző összege (checksum) és a szoftver működéséhez szükséges függőségek listája. Telepítés után ezek egy helyi adatbázisba kerülnek, ami megkönnyíti a további műveleteket.

Szoftver repozitórik

A csomagok általában automatikusan kerülnek letöltésre ún. tárolókból (angol: repository), de szükség szerint előre letöltött állományokat is telepíthetünk. Tárolókat tarthatnak fent operációsrendszer-disztribúciók, szoftvercégek és magánszemélyek, de akár egyes programozási nyelvek is (pl. Rust – crates.io, Python – PyPi, Perl – CPAN).

A szoftver repozitórikban való megjelenés általában valamilyen feltételhez kötött, ez lehet előfizetés alapú, de sok esetben valamilyen alapvető szintű minőségellenőrzés is megelőzi a repozitori fenntartója által.

Biztonságos?

A legtöbb esetben a repozitori üzemeltetője nem vállal felelőséget a nem általa készített programok okozta károkért. Vagyis, például attól hogy egy alkalmazás elérhető a Goolge Play áruházban, attól még nem a Google a készítője, és ellophatja a telefonunkon tárolt képeket.

Telepítés előtt célszerű ellenőrizni a más felhasználók által írt publikus véleményeket: a negatívakat és pozitívokat egyaránt. Ne csak az átlagos értékelésre hagyatkozzunk mert az átlag sokszor félrevezető lehet. "Egy kopasz és egy hosszú hajú, átlagos hajhosz vállig ér. Van kopaszság? Az átlag szerint nincs."

A közös szoftver repozitorik általában megkövetelik, hogy a programok egy egységes módon jelezzék és igényeljék valamilyen erőforráshoz való hozzáférési szándékukat. Az azonban nem biztosított, hogy amennyiben a felhasználó megadja ezeket az engedélyeket, akkor a leírtaknak megfelelően fogják használni az erőforrásokat.

Kamera képek lopása

A NagyONGonosz alkalmazás engedélyt kér a kamera és az internet használatára. Mi biztosítja, hogy nem küldi fel a készített képeket a gyártó szerverére (is)?

Linux

Linux esetében a telepített szoftverek sokkal jobban eloszlanak az egyes könyvtárak között, mint a Windows operációs rednszereknél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több olyan könyvtár is létezik a rendszerben ami az adott alkalmazás számára specifikus információkat tartalmaz.

Technikailag a könyvtár (directory) is egy fájl, amely könyvtári bemeneteket tartalmaz. Ezek adják meg a könyvtár alá szervezett fájlok, illetve más könyvtárak listáját és elérhetőségét. A Linux által is használt Unix fájlrendszere hierarchikus, fa szerű struktúra, amely első megközelítésben két szerkezetből, a könyvtárakból illetve fájlokból épül fel (tulajdonképpen a könyvtárak is fájlok, és a tartalmazott fájlok több típusúak lehetnek). A könyvtárszerkezet egy gyökérnek nevezett könyvtárral indul amelynek a neve egy karakter, a per jel: / (a gyökér könyvtár angol neve: root directory). Minden könyvtárban található 2 speciális könyvtár, a . és a .. (az első önmagára, a második közvetlenül a felső szintre mutató könyvtár).

Linux fájl hierarchia

Könyvtár neveMit tartalmaz
/bootA rendszer indításához szükséges fájlokat tartalmazza, itt van a kernelt tartalmazó fájl is.
/homeA felhasználók saját könyvtárai, az un. "home" könyvtárak vannak itt. Például: /home/lszabo.
/devAz eszközökre mutató fájlok a /dev könyvtárban találhatóak.
/binBináris, futtatható fájlok helye. Itt vannak a parancsok is.
/sbinCsak a superuser (root) által végrehajtható fájlok.
/usrA felhasználók és rendszer által használt fontos fájlok.
/tmpMindenki által írható ideiglenes fájlok helye.
/varTerjeszkedő, rendszer által írt fájlok (pl. naplózó fájlok).
/procEz egy kernel által létrehozott virtuális fájlrendszer amely a futó folyamatokat és egyéb rendszerparamétereket írja le.

Linux esetében két fontos csomagformátum terjedt el a Red Hat és a Debian alapú rendszerek által biztosított RPM és DEB formátumok.

Advanced Packaging Tool

Az Advanced Packaging Tool, vagy röviden APT egy ingyenes és nyílt forráskódú csomagkezelő szoftver Debian GNU/Linux rendszereken. A szoftver használata jelentősen megkönnyíti a szoftverek telepítését ezen rendszereken, azáltal, hogy a szükséges csomagokat függőségekkel együtt letölti, konfigurálja, és telepíti a számítógépre akár előre lefordított állományokből, akár forráskódból fordítva.

RPM Package Manager

Az RPM Package Manager csomagkezelő, a Red Hat Linux alapú rendszerek használják. A Red Hat Package Manager (Red Hat csomagkezelő) rövidítése.

Telepítsünk fel legalább egy programot apt-vel!

A programoknak nem feltétlenül kell egyetelen egy repozitoriból érkezniük, bizonyos rendszerek, mint például a Linux alapúak általában több ilyen forrásban történő keresést is lehetővé teszik.

Milyen csomagforrások érhetőek el Ubuntu Linux alatt?

Windows

Telepítsünk egy alkalmazást a Microsoft Áruházból!

Android

A Google és az Android neve szinte összefort. Az általa biztosított program repozitori, a Play Áruház, pedig szinte minden okostelefon felhasználó számára ismert. De más cégek is biztosítanak lehetőséget Androidra történő telepítésre, ilyen például a Huawei AppGallery.

Google Play Áruház

A Google Play (korábban: Android Market) a Google digitális tartalomszolgáltatása, amely magában foglal egy online boltot, melyben zenék, filmek, könyvek, Android eszközökre írt játékok és más alkalmazások találhatók, valamint egy, a felhőben futó médialejátszót. A szolgáltatás elérhető a weben, a hozzá írt androidos alkalmazással vagy a Google TV-n keresztül. Vásárlás után a megvásárolt tartalom azonnal hozzáférhető az összes birtokolt eszközön.

Telepítsünk egy programot a Google Play Áruházból!

Egyéb

Sok más rendszer (nem csak operációs rendszer) is biztosít egységes módot a bővítmények és kapcsolódó szolgáltatások telepítésére. Ez sokszor előfordul a különböző programozási nyelvek és környezetek esetében is, de megtalálható a különböző böngészőket kiegészítő moduloknál is. Az alábbi táblázatban pár példát láthatunk erre.

ÖkoszisztémaRendszerRövid leírás
CTAN Comprehensive TEX Archive Network LaTeX Dokumentum szerkesztő és előállító rendszer (programozási nyelv)
PyPI The Python Package Index Python Általános célú szkriptnyelv
Chrome Web Store Google Chrome Böngésző
Visual Studio Marketplace Visual Studio Integrált fejlesztői környezet

Egyedi telepítő

A telepítéskor végzett tipikus változtatások közé tartozik a következők létrehozása vagy módosítása.

  • osztott vagy nem osztott használatú futtatható állományok (Windows alatt általában EXE-k) és programkönyvtárak (DLL-ek)
  • mappák
  • beállításjegyzék-elemek (Microsoft Windows alatt)
  • konfigurációs fájlok
  • környezeti változók
  • parancsikonok

Ezek a műveletek természetesen történhetnek kézzel, de általában valamilyen telepítést segítő programot használnak erre a célra. Ez lehet valamilyen szabványos, az operációs rendszer gyártója által támogatott, vagy teljesen egyedi telepítő program is. Fontos megérteni, hogy itt a beszerzés (és a telepítés) nem egy központi rendszeren keresztül történik, a programokat általában a készítő hivatalos oldalán teszi közzé és a telepítési folyamat biztosítása is teljes egészében a gyártó feladata.

Windows

Microsoft Windows Installer

A Microsoft Windows Installer telepítőprogram a Windows operációs rendszer egyik összetevője, A Windows Telepítő egy szabványos felületet biztosít a szoftverek telepítéséhez és eltávolításához. A szoftvergyártók úgy készíthetik el termékeik telepítőprogramját, hogy az a Windows Installer segítségével végezze a szoftverek egyszerű és áttekinthető telepítését, karbantartását és eltávolítását.

Android

APK csomagok

Az APK (application package file) egy archívum, amit az Android Csomagkezelő segítségével telepíthetünk, a Google fejlesztette ki.

Az APK fájl nem más, mint egy szabványos JAR archívum, egy tömörített fájlformátum, amely akármelyik ZIP tömörítővel vagy a Java fejlesztőkészletben található jar tömörítőprogrammal előállítható vagy kibontható. Az APK csak tartalmában különbözik egy közönséges tömörített fájltól, amennyiben a tartalom kifejezetten az Android operációs rendszer számára van előkészítve. Az APK fájl szerves tartozéka a META-INF könyvtár és az abban található MANIFEST.MF és egyéb leírófájlok; továbbá a tárolt könyvtárszerkezet és a tárolt fájlok formátuma is előre meghatározott.

Külső féltől származó APK fájlok engedélyezése

"Telepítést" nem igénylő programok

A hordozható alkalmazások megkönnyítik a mindennapokat azoknak, akik sokat ingáznak vagy több gépet is használnak munkájuk során. Segítséget adhat a PortableApps kliens, mely a programok hordozhatóságát és saját beállítású kedvenc programjaink több gépen való indítását teszi lehetővé.

Hordozható alkalmazások

Portable, azaz hordozhatóvá tett alkalmazásnak nevezzük azt a programot, amit nem kell telepíteni (ellentétben az installált szoftverekkel). Jellemzően egy indító .EXE (Executable program vagy Launcher) fájlból és az elengedhetetlenül szükséges kiegészítő fájlokból, mappákból áll.

Portable Eclipse

A webes alkalmazást meg kell különböztetni, a web felhasználásától. Míg a második esetben "csupán" használjuk a világhálót, akár egy konkrét, jól definiált feladat kapcsán (pl.: keresünk valamit, levelezünk, ügyeket intézünk), akár pl. csak úgy általában böngészünk, addig a webalkalmazásnál alkotó módon fejlesztünk, azaz létrehozzuk -, majd később publikálunk egy rendszert, amit aztán használatba adunk az összes potenciális felhasználónak. Úgy is mondhatjuk, hogy az elkészült rendszerrel internetes szolgáltatást végzünk a felhasználók számára és a magunk illetve a rendszer megrendelője hasznára (esetleg non-profit jelleggel).

Fenti terminológia programtechnikai megfelelői, az un. "felhasználói programok" (pl.: könyvelő program, méretező program), amikor egy adott feladatra használom, az adott célra kifejlesztett, speciális programot, illetve az un. "alkalmazói programok" (pl.: szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő programok), amiknél különböző feladataimnál használom az adott, általános célú programot. Belátható, hogy az előző esetben könnyebb a felhasználó helyzete, mivel a feladata elvégzéséhez, "csupán" kezelnie kell a számítógépet (mondjuk úgy, mint manapság egy televízió készüléket), addig a második esetben kicsivel több feladat hárul rá, először meg kell ismernie az univerzális program lehetőségeit, majd feladatával "illeszkednie kell" az adott eszközhöz (ami olykor egy még kis programozási munkával is járhat).

Webalkalmazások

A webalkalmazás szóösszetétel (vagy webalkalmazási technológia) alatt, egy olyan komplex (szakmai és gazdasági), interdiszciplináris fogalmat értünk, amely magában foglalja mindazon:

  • elméleti módszereket és eljárásokat (pl.: informatika, kommunikáció, szoftver, orgver), továbbá gyakorlati technikákat és tapasztalatokat (pl.: keresőoptimalizálás),
  • számítástechnikai és hírközlési eszközöket, infrastruktúrát (pl.: hardver berendezések, hálózatok),
  • gazdasági funkciókat és tevékenységeket (pl.: szervezés, marketing, vállalkozás, pénzügyi bonyolítás stb.),

amik, mind-mind ahhoz kellenek, hogy egy adott szak-, vagy egyéb területen, egy előre meghatározott cél érdekében, a web összes – aktuális és elérhető - lehetőségét maximálisan kiaknázzuk és eredményesen alkalmazzuk.

Online Irodai alkalmazások

Online Projektmenedzsment

Online Kurzus-menedzsment


Utolsó frissítés: 2021-03-15 15:22:02