Kihagyás

Windows operációs rendszerek története

Mint ahogy a legtöbb esetben a Windows grafikus felületének kiadását is egy parancssori felülettel rendelkező operációs rendszer előzte meg. Ezért az áttekintést is itt kezdjük.

Windows előtti rendszerek

DOS/360

A DOS/360-at, vagy röviden csak DOS-t az IBM 1966 júniusában adta ki. A DOS névvel a TOS (Tape Operating System, azaz mágnesszalag kezelésére képes operációs rendszer) ellenpárjaként lépett fel. Később a továbbfejlesztett operációs rendszert már egyszerűen OS/360-nak nevezték. Ezt az operációs rendszert speciális lyukkártyacsomagok összeállításával vezérelte az operátor vagy a programozó.

x86 DOS rendszerek

Amikor húsz évvel később a személyi számítógépek képesek lettek hajlékonylemezek használatára, a DOS elnevezés újra életre kelt, különböző gyártók különböző rendszereit jelentette, ezek közül a legfontosabb az IBM PC operációs rendszere, az MS-DOS, és a vele kompatibilis változatok, melyek uralták az IBM PC-kompatibilis számítógépek piacát 1981 és 1995 között: PC-DOS, MS-DOS, FreeDOS, DR-DOS, Novell-DOS, OpenDOS, PTS-DOS, ROM-DOS és mások.

Ezen DOS változatok alapja a CP/M, melyet azonban kibővítettek a UNIX-hoz hasonló könyvtárszerkezet kezelésének képességével, és saját fájlrendszert vezettek be (FAT). Single-user (egyfelhasználós) és single-tasking (egyfeladatos) rendszer, jogosultsági vagy védelmi rendszere nincs. Viszont nagy sikere lett, 600 000 darabot adtak el belőle, a mikroszámítógépek 70%-án ez futott.

MS-DOS (Microsoft disk operating system)

Windows parancssor, egyik "emléke" a régi DOS operációs rendszernek

A Microsoft lemezes operációs rendszere, az MS-DOS (Microsoft Disc Operating System, azaz Microsoft lemezkezelő rendszer) egy széles körben használt operációs rendszer volt az IBM-kompatibilis PC platformon (ma már kiváltották az asztali gépek terén a Windows különféle változatai). Első verziója 1981-ben jelent meg, és 8 fő változat készült belőle, mielőtt a Microsoft 2006-ban befejezte a fejlesztését. A bevételének és piaci részesedésének köszönhetően ez volt a Microsoft kulcsfontosságú terméke a programozási nyelveket gyártó cégből kiterjedt szoftverfejlesztő vállalattá való növekedés során.

Windows megjelenése és térhódítása

A parancssori operációs rendszert a grafikus felülettel rendelkezők váltották le. Ezek először csak mint külön paranccsal indítható segédprogramok jelentek meg, majd később fokozatosan teljesen átvették a karakteres rendszerek feladatait. Ma már az átlagos felhasználó el sem tudja képzelni, hogyan lehet grafikus felület nélkül számítógépet kezelni.

Windows 1.0

Windows 1.0

A Microsoft Windows 1.0 (eredetileg csak Windows), a számítástechnikában a Microsoft Windows grafikus felhasználói felület legelső verziója. Az 1983-ban bejelentett termék 1985-ben jelent meg, és egy új szoftverkörnyezetet biztosított személyi számítógépekre, amelyben olyan alkalmazásokat lehetett fejleszteni és futtatni, melyek bitképeket jelenítettek meg, és olyan mutatóeszközöket használtak, mint például az egér.

A legismertebb grafikus környezet, melynek felülete először alkalmazta a grafika, az ablakok, az ikonok, a gombok koncepcióit, és a felhasználó egérrel adhatta ki parancsait a GEM volt, mely a Windows 3.0 megjelenéséig általánosan elterjedt volt, főként a kiadványszerkesztéssel foglalkozók köreiben. A Windows 1.0 képességei kísérteties hasonlóságokat mutatnak a Digital Research eme felületével.

A Windowsban több egyszerre futó alkalmazás között is lehetett váltani. A Windows 1.0 magában foglalt néhány asztali alkalmazást, beleértve egy MS-DOS fájlkezelő alkalmazást, egy órát, egy naptárat, egy kartotékkezelőt és telekommunikációs programokat, melyek a felhasználók napi cselekményeinek segítésére szolgáltak.

Widows 3.x

A Windows 3.11 felülete

Ezt a korszakot a Windows 3-as verziói zárják. A Microsoft Windows 3.0, a számítástechnikában a Microsoft Windows grafikus felhasználói felület harmadik főbb kiadása. Az 1990-ben kiadott változat továbbfejlesztett 16 színű grafikát, jobb teljesítményt és a még erőteljesebb Intel 386 processzor teljes támogatását foglalta magában. Az új verzióban helyet talált a Programkezelő, a Fájlkezelő és a Nyomtatásvezérlő; teljesen újra lett írva az alkalmazásfejlesztő-környezet; valamint Windows-ikonok továbbfejlesztett készletét tartalmazta.

1992-ben a Microsoft kiadta a Windows 3.1-et (kódnevén Janus). A Windows 3.0-hoz képest újítás az alapszintű multimédia-támogatottság, valamint a TrueType betűtípusrendszer. Ez volt az első Windows, amelyet magyar nyelven is kiadtak, és ez volt az utolsó 16 bites Windows az Windows NT indulásáig.

DOS alaprendszertűl független verziók

Ahogy a Windows egyre inkább önálló rendszerré vált úgy lehetőség nyilt a korábbi DOS alapú limitációk megszegésére.

Windows 95

A Microsoft Windows 95 (eredeti kódnevén Chicago) a számítástechnikában a Microsoft Windows operációs rendszer egyik fontos verziója. Az 1995-ben kiadott változat, mely magyar nyelven is megjelent, a Microsoft három általános célú operációs rendszerének – a Windows 3.1-nek, a Windows for Workgroupsnak és az MS-DOS-nak – az utódja.

A Windows 95-ben integrálva található egy 32 bites TCP/IP kód a beépített internet-támogatáshoz; telefonos hálózat; valamint új Plug and Play képességek, amelyek segítenek a felhasználóknak az egyszerűbb hardver- és szoftvertelepítésben.

A 32 bites Windows 95 javított multimédia lehetőségeket, a mobil számítógépezéshez még erőteljesebb funkciókat és beépített hálózati képességeket is tartalmaz. Megjelenése 1995 Augusztus 24 volt. Ennek egy későbbi kiadásában vezették be 2GB-nál nagyobb lemezek támogatását. Szintén bekerült az USB támogatása is. A Windows 95-ben vezették be a Windows 7-es változatáig bezárólag minden Windows operációs rendszerben megtalálható Start gombot és a Start menüt, ahonnan indíthatóak a programok és egyéb műveletek.

Agresszív reklám

A Windows 95 alapította meg a Microsoft cég „vaporware” (magyarul „porhintés”) hagyományait: bár 1993-ban bejelentették olyan hírveréssel, ami nagy tömegeket befolyásolt abban, hogy a termékre várjanak, de csak 1995-re készült el. Megjelentetését agresszív reklámkampány kísérte, melyben a Rolling Stones együttes is szerepelt Start Me Up című számával. Állítólag voltak, akik a nagy felhajtás miatt vásárolták meg a szoftvert, és később jöttek rá, hogy nincs rá szükségük (mert például nincs számítógépük), vagy éppen nem tudták, hogy megfelelő számítógép kell hozzá.

Windows 98

A Windows 98 képernyőképe

A Microsoft Windows 98 (eredeti kódnevén Memphis) a Microsoft Windows operációs rendszer egyik verziója. Az 1998-ban kiadott változat, mely magyar nyelven is megjelent, a Windows 95 frissítése volt. A Windows 98 volt az első olyan Windows-verzió, amely kifejezetten otthoni felhasználóknak lett tervezve.

Vállalati és magáncélú felhasználás

Windows NT

A Microsoft Windows NT a Microsoft Windows operációs rendszerek egy – eredetileg a vállalati felhasználókat megcélzó – irányzata. Először az OS/2 3.0-ra, egy a Microsoft Corporation és az IBM közti projektre alapult. Miután ez az együttműködés megszakadt, az IBM folytatta az OS/2 3.0 (később OS/2 Warp) eladását, míg a Microsoft átnevezte a saját változatát Microsoft Windows NT-re. Az NT név eredete vitatott. A hivatalos Microsoft kiadványok az NT-t a „New Technology”, azaz új technológia rövidítésének tulajdonítják.

A Windows 3.1-gyel való együttműködés miatt az új rendszer a 3.1-es verziótól kezdte útját. Viszont a Windows NT már 32 bites operációs rendszer volt. A Microsoft Windows NT 3.1 új funkciói közé tartozott egy többfeladatos, Windows-alapú alkalmazásokra használt ütemező; beépített hálózatkezelés; tartományvezérlő funkció; OS/2 és POSIX alrendszerek; a többprocesszoros architektúrák támogatása; valamint az NTFS fájlrendszer.

A Windows NT volt az első Windows operációs rendszer, amely támogatást nyújtott a professzionális ügyfél–kiszolgáló üzleti alkalmazásoknak és az iparág vezető személyi alkalmazásainak is. 1998 októberében a Microsoft bejelentette, hogy a Windows NT nem fogja tovább hordani az NT rövidítést, és az operációs rendszer következő főbb változata Windows 2000 néven fog megjelenni.

Windows 2000 és Windows ME

Windows 2000 Server és Windows ME

A Microsoft Windows 2000 ("NT 5.0") az ötödik kiadása a Microsoft Corporation által létrehozott Windows NT termékcsaládnak. A terméket a Microsoft elsősorban a vállalati szegmensnek szánta, a két verziót Windows 2000 (asztali) és a Windows 2000 Server (kiszolgáló) 2000 február 17-én mutatta be a nagyközönségnek. Az ötödik Windows NT kiadással a Microsoft szakított azzal a hagyománnyal, hogy a termék neve tartalmazza az NT rövidítést.

A Microsoft Windows Me (Millennium Edition) a Microsoft Windows operációs rendszer egyik verziója. 2000. június 19-én jelent meg és 2000. szeptember 14-től vált széles körben elérhetővé, mint a Windows 98 SE (Second Edition) utódja.

A Windows Me számos kritika tárgya volt, mind a sebessége miatt, mind a stabilitási gondok miatt. Emellett hardveres kompatibilitási problémái is voltak és a valós idejű MS-DOS hozzáférés kivétele is számos nehézség forrása volt. Ezeknek köszönhetően minden idők egyik legrosszabb operációs rendszerének tartják. Számos felhasználó vagy maradt a Windows 98-nál, vagy az üzleti célokra készült Windows 2000-et használta, 2001 novemberében pedig megjelent a Windows XP, amely sokkal stabilabb alapokon biztosította ugyanazoknak a funkcióknak a fejlettebb változatait. A rendszer 2006. július 11-ig volt támogatott.

Új grafikus irányok

A számítástechnika egyre szélesebb körben történő terjedésével megjelentek olyan Windows verziók, melyek a funkcionalítás mellett egyre nagyobb hansúlyt kapot az új grafikus felületek és a felhasználói élmények fokozása.

Windows XP

Windows XP

A Microsoft Windows XP (eredeti kódnevén Whistler) a Microsoft Windows operációs rendszer egyik fontos verziója. A 2001. október 25-én kiadott két alapváltozat (Professional és Home Edition) magyar nyelven is megjelent. A Windows XP-vel a Microsoft egybeolvasztotta az otthoni és üzleti felhasználóknak címzett operációs rendszer vonalait, a Windows 2000 alapkód körül egyesítve ezeket. A terméktámogatás Mainstream Support fázisa 2009 áprilisáig tartott, a meghosszabbított támogatás pedig 2014. április 8-ig mind a Home, mind a Professional változatnál. Néhány országban (mint például Dél-Koreában) még mindig gyártják, különféle licencszerződések értelmében. A Windows XP ugyan már több éve nem támogatott, de még mindig több mint 181 millió számítógépen fut.

Az XP a termék nevében az angol experience (élmény) szóra utal, ezzel szimbolizálva a Windows XP-felhasználók részére nyújtott innovatív élményeket. A Windows XP új, feladatalapú, valamelyest egyszerűsített grafikus felhasználói felülettel rendelkezik ("Luna"). A Start menüt és a keresési megoldást újratervezték, és sok vizuális hatást adtak az operációs rendszerhez.

A Windows XP beépítetten kezeli a „vizuális stílusok” használatát, viszont ezeket a Microsoftnak digitálisan alá kell írnia, hogy működjenek. A Windows XP alapértelmezés szerint két vizuális stílussal rendelkezik (melyet három különböző színsémára lehet állítani). A korábbi, Windows 2000-szerű kinézet is választható. Alapértelmezett háttérképe magyarul a Lanka. Szélesebb körben Bliss néven ismert.

Windows 8

Modern kezelő felület a Windows 8.1-ben

A Windows 8 a Microsoft Windows-termékcsaládjának tagja, melyet személyi számítógépeken és tablet PC-ken való használatra fejlesztettek. A kiskereskedelmi kiadás 2012. október 26-án jelent meg, három évvel elődje, a Windows 7 után. A Windows 8 szerveres társszoftvere, a Windows Server 2012 szintén aznap jelent meg.

A Windows 7-tel ellentétben, amely a Windows-sorozat egy továbbfejlesztett, átgondolt darabja volt, a Windows 8 gyakorlatilag az alapoktól újra lett tervezve. A rendszert az úgynevezett Modern felhasználói felület uralja, amely az érintőképernyős felhasználóknak kedvez, ugyanakkor megtalálható a klasszikus felületű asztal is, bár Start menü nélkül. Magyarországon ez az új felület csempés néven terjedt el.

A Windows 8-at sokan bírálták, hogy drasztikusan eltér az eddig megszokott Windows felülettől. Túl erőltetettnek tekinteték a csempés felületet, és hiányolták a Start menüt. Ezzel szemben a Windows 8 az eddigi legjobb starttal rendelkező operációs rendszer: négy nap alatt 4 millió végfelhasználói példány fogyott belőle és indulásától számított harmadik hónapban már a 60 milliós eladást is elérte.

Windows 10

A Windows 10 (kódnevén Threshold, "küszöb") 2015. július 29-én jelent meg. A Microsoft szerint a 9-es verzió a sok újdonság miatt, mások szerint azonban a Windows 9x-re írt programok verziókiolvasó metódusa miatt marad ki. A Microsoft szerint ez az utolsó Windows, a jövőben csak frissítéseket adnak ki, Windows 11-et nem. Ez azt jelenti, hogy aki megvásárolja, annak a jövőben az újabb számítógépeihez nem kell majd újabb Windows verziókat vásárolnia. Másképp fogalmazva, nem mint terméket, hanem mint a számítógéphez való szolgáltatást értékesítik. A Microsoft célja, hogy 2023-tól minden windowsos számítógépen Windows 10 fusson.

A rendszert érik kritikák is. Régebbi számítógépeken egyes hardverelemek nem működnek normálisan (legfőképp a vezeték nélküli eszközök). Többen kritizálják a félévente kiadott frissítéseket, ami alapján úgy gondolják, hogy a rendszer mindig félkész állapotban jelenik meg. További éles bírálatokat kapott a Microsoft a megváltozott adatkezelési szabályok miatt, amelyeket egyesek úgy értelmeznek, hogy a Windows 10 kémkedik. A legismertebb kritikus pontnak talán mégis a régebbi Windows rendszerek 10-es rendszerre való frissítésének erőszakos, néhol gerillamarketingre emlékeztető módszerei bizonyultak.

Hogyan tovább?


Utolsó frissítés: 2021-02-21 14:56:21