Kihagyás

Felhasználói fájlok mentése

Biztonsági másolat és adatmentés

Az adatmentés a számítógépen tárolt információkról történő biztonsági másolat készítése, arra az esetre, mikor az eredeti forrásadatokat tartalmazó tároló megsérül.

Biztonság és biztonságosság

Az adatvesztést (sérülést) okozhatja szándékos és véletlen károkozás is. A szándékos rongálás elkerülésének egyik módja a jogosultságok megfelelő beállítása, pl. ne legyen joga mindenkinek törölni.

Szoftveres és hardveres megoldások kombinációjaként megy végbe a folyamat. Nagyvállalati környezetben nem ritka az egymástól földrajzilag távol lévő irodák közti adatkommunikáció, valamint a távoli szerverekre történő adatmentés. Ehhez nagyszámú szoftver áll rendelkezésre. Az adatmentő szoftverek közül a legjobb megoldás a hardverfüggetlen mentőszoftver. Ez azért fontos, mert ha működésképtelenné válik egy szerverünk és nem tudunk ugyanolyat vagy hasonlót beszerezni, más felépítésű berendezésre vissza tudjuk állítani az adatainkat.

Független tárolók

A biztonsági mentés hatékonysága szoros összefüggésben áll a tárolt mentések egymástól és az eredetitől való függetlenségével. Itt beszélhetünk különböző szolgáltatók és technológiák segítségével megvalósított mentésekről, pl. az SSD nem érzékeny annyira a rezgésekre mint egy HDD, a Google rendszere elleni támadás jó eséllyel nem érinti a Microsoft felhő alapú tárhelyán lévő adatokat.

Általánosságban elmondható hogy minnél több és minnél függetlenebb mentésről beszélünk annál nagyobb az esélye, hogy helyre tudjuk állítani az elveszett adatokat.

Mentési stratégiák

models

Teljes mentés

Ha mindig teljes mentést készítünk, az összes közül a legtöbb tárhelyet igénylő megoldás, azonban a visszaállítás a lehető legegyszerűbb, illetve minden egyéb mentési rendnek ez az alapja.

Fájlok másolása mobilról SD-kártyára vagy számítógépre

Differenciális (különbségi mentés)

Mindig az utolsó teljes mentés óta változott adatokat mentjük. Ez azzal jár, hogy a differenciális mentés a teljes mentést követően folyamatosan növekszik. A visszaállításhoz az utolsó teljes és utolsó differenciális mentésre van szükség.

Inkrementális (növekményes mentés)

A folyamat itt is egy teljes mentéssel kezdődik, utána mindig az utolsó mentés óta történt változásokat mentjük. A teljes visszaállításhoz az utolsó teljes mentésre és az összes inkrementális mentésre szükség van. Ezzel a módszerrel az utolsó teljes mentésig visszamenőleg bármely korábbi állapot is visszaállítható.

Git (remote repository)

A verziókövetés mellett a Git használható biztonsági mentések tárolására is. Ebben az esetben többek között két szintet különböztetünk meg. A lokális repozitorik használata a legtöbb esetben megfelelő védelmet nyújt a felhasználó szándékos módosításából adódó adatvesztések esetére (természetesen amíg a módosítás nem törli a repozitorit). Ennél hatásosabb védelmet a távoli repozitorik jelentenek, melyek fizikailag független helyen tárolják az adatokat így azok helyreállíthatóak a felhasználó gépében keletkezett hardver hiba esetén is.

Folyamatos védelem

Minden adatot, illetve adatváltozást pár másodperc késéssel a mentési adathordozóra írjuk, így minden egyes korábbi állapot előállítható, azonban ez a módszer követeli a legnagyobb tárhelyet és sávszélességet.

RAID

A technológia viszonylag egyszerű elgondolás alapján épül fel, vagyis több tárolót kezel egy kellően erős vezérlő párhuzamosan. Ebből kétféle előnyünk származhat: adatbiztonság vagy az adatátvitel sebességének növekedése, illetve a két előnyt kombinálhatjuk is, ám ehhez több mint két tárolóra lesz szükségünk.

A RAID, azaz Redundant Array of Independent Disks nem új találmány, de ahhoz, hogy akár otthoni felhasználók számára is elérhetővé váljon, előbb a tárolók és vezérlők árának kellett zuhannia egy egészségeset. A vezérlők közben rengeteget fejlődtek is, a merevlemezeknél pedig megjelentek a kifejezetten RAID-re optimalizált modellek.

Google Drive (folytonos szinkronizációval)

https://www.google.com/intl/hu/drive/download/


Utolsó frissítés: 2022-04-14 06:00:42